Browse en zoek jij veilig en privé?

08 februari 2022

Met een browser kun je webpagina’s bekijken. Bekende browsers zijn Google Chrome, Safari, Microsoft Edge en Mozilla Firefox. Een webbrowser slaat vaak persoonlijke gegevens op wanneer je een website bezoekt.

Het kan handig zijn wanneer je (inlog)gegevens automatisch worden aangevuld door je webbrowser. Maar deze opgeslagen gegevens kunnen ook in verkeerde handen komen!

Browse en zoek jij veilig en privé?

Je gegevens worden weggegeven aan adverteerders

Heb je het weleens gemerkt dat je onlineadvertenties krijgt van onderwerpen waar je zelf niet in bent geïnteresseerd, maar waar iemand bij jou thuis naar heeft gezocht met zijn computer of telefoon?

Of je krijgt juist advertenties van wintersportvakanties, omdat je daar afgelopen week naar gezocht hebt.

Dit komt omdat de meeste browsers gegevens van je opslaan. Ze onthouden je locatie, registreren het apparaat dat je gebruikt, onthouden de websites die je hebt bezocht en bewaren gegevens die je hebt ingevuld in webformulieren.

 

Je gegevens worden gebruikt door cybercriminelen

De browser zorgt voor toegang tot het internet. We gebruiken deze tool om te internetten, maar hoe weet je of dit veilig is en een hacker niet juist via de browser toegang kan krijgen tot diezelfde gegevens?

Browsers helpen tools van derden door in cookies persoonlijke gegevens op te slaan, zoals gebruikersnaam, wachtwoord en trackinggegevens. Komen je gegevens in verkeerde handen, dan zou een crimineel jouw identiteit kunnen gebruiken om producten en diensten te bestellen of banktransacties te doen.

 

Diverse soorten browsers

Er zijn diverse soorten browsers die allemaal anders met privacy gegevens omgaan. Je kent vast Google Chrome en Microsoft Edge, maar heb je weleens van deze browsers gehoord?

Let op je eigen veiligheid

Let er in ieder geval op dat je geen gemakkelijk te raden wachtwoorden gebruikt, je nooit hetzelfde wachtwoord gebruikt voor verschillende websites en je cookies regelmatig leegt.

 

Zoekmachines zijn niet voor niets gratis

Niet alleen browsers, maar ook zoekmachines gebruiken de informatie die ze van jou verkrijgen als je ze gebruikt. Het gebruik van een zoekmachine is meestal gratis en het verdienmodel achter een zoekmachine is de verkoop van data, data over jou!

 

Zoekmachines zijn intelligent

Doordat zoekmachines intelligent zijn kunnen ze d.m.v. jouw zoekgedrag achterhalen waar je woont, waar je naar de sportschool gaat, hoe je gezondheid is, of je veel vrienden hebt en waar je werkt. Op deze manier ontstaat er een gebruikersprofiel van jou die heel interessant is voor bedrijven om gericht te kunnen adverteren.

 

Diverse soorten zoekmachines, kijk welke bij jou past

Er zijn diverse soorten zoekmachines die verschillend met privacy om gaan. Welke je het beste kunt gebruiken hangt af van je eigen wensen. De meeste internetters gebruiken Google of Bing. Maar ken je deze zoekmachines ook?


Relevante blogs en pagina’s:

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Sonja van Breen op 088 200 9030