Veilig werken op de wifi van het hotel?

29 juni 2022

Stel, je bent op vakantie, maar wil toch graag in de Cloud werken en gebruikt de wifi van het hotel. Zorg er dan voor dat je altijd een beveiligde verbinding gebruikt!

Veilig werken op de wifi van het hotel?

Risico bij gebruik van openbare wifi?

Wees bewust dat je risico loopt!

  • Zorg voor goede antivirussoftware
  • Zorg voor up-to-date software
  • Neem de wifigegevens goed over!
  • Zorg dat je veilig werkt met een beveiligde verbinding
     

Pas op met overnemen van wifigegevens!

Neem exact de hotelgegevens over (vaak krijg je een briefje mee met de inloggegevens). Het kan zijn dat als je 1 letter verkeerd intypt (i.p.v. een i een 1 bijvoorbeeld) je met een heel ander netwerk wordt verbonden, het netwerk van een hacker!

 

Beveiligde SSL-verbinding

Een beveiligde verbinding kan een online portaal zijn of een Cloud omgeving, met een SSL-verbinding (https://). In de adresbalk, voor het internetadres zie je een slotje, dit geeft aan dat het om een beveiligde verbinding gaat. Wanneer gegevens worden ingevoerd, worden deze versleuteld verstuurd van de computer naar de Cloud omgeving.

 

VPN (Virtual Private Network)

Wil je veiliger werken? Maak dan verbinding met een een VPN. Hiermee is je online privacy beter beschermd en zorg je ervoor dat er een veilige verbinding is tussen jou en het internet. Als je gebruikt maakt van het internet via een VPN, wordt al het verkeer doorgestuurd naar een server, waar het versleuteld wordt. Vanaf daar stuurt de server het verkeer door naar de websites die je wilt bezoeken.

 

Waarom zou je data versleutelen?

Data versleutelen zorgt ervoor dat het voor hackers nog lastiger wordt om privacy gevoelige gegevens te stelen. Dit is vooral bij openbare wifi netwerken belangrijk. Een beveiligde verbinding zorgt ervoor dat je gegevens, mochten deze worden "onderschept", niet te begrijpen zijn en erg moeilijk te ontcijferen.

 

Gebruik indien mogelijk 2FA (two-factor authentication)

Jij hebt als internetgebruiker veel onlineaccounts. Social media, Gmail, Bol.com, Apple, Dropbox, etc. Deze accounts zijn beveiligd met een gebruikersnaam en wachtwoord, maar zijn deze inlognamen en wachtwoorden bij jou allemaal uniek?
 

Vaak zien we dat dezelfde gegevens ook gebruikt worden voor zakelijke accounts. Als een hacker via een één account kan hacken, kan het zijn dat hij ook bij de bedrijfsaccounts kan komen.

Daar waar mogelijk, gebruik niet één, maar twee factoren om in te loggen. Een aantal voorbeelden van two-factor authentication:

  • Gebruikersnaam en wachtwoord, en een sms-code die naar je mobiel wordt gestuurd
  • Gebruikersnaam en wachtwoord, en je vingerafdruk of gezichtsherkenning
  • Gebruikersnaam en wachtwoord, en een code van een authenticator (bijvoorbeeld Microsoft authenticator, of Google authenticator)
  • Gebruikersnaam en wachtwoord, en een bevestigingse-mail

 

Een sterk wachtwoord

Als je geen 2Fa mogelijkheid hebt, zorg dan voor een sterk wachtwoord en verander deze regelmatig! Lees hier hoe je een sterk wachtwoord kunt maken.

 

Lees meer informatie over dit onderwerp:

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Ernst Quint op 088 200 9000