Hoe zorg je voor een effectieve videocall?

21 mei 2024

Naast fysieke afspraken zijn videocall afspraken net zo gewoon geworden. Waarom lang in de auto zitten als je ook even snel kan videobellen met klanten en collega’s? Maar is video bellen wel echt zo effectief? Hoe zorg je ervoor dat de deelnemers van de videocall de aandacht erbij houden en het gesprek onthouden?

Hoe zorg je voor een effectieve videocall?

Valkuilen van slecht geluid bij video calls

Wanneer in een videocall het beeld of geluid hapert, wordt vaak eerst de videocamera uitgezet en gaat de deelnemer verder met alleen geluid. Zonder audio kun je niet overleggen, dit is essentieel! Wanneer het geluid hapert, is het lastiger om het gesprek te volgen en te onthouden en wordt de deelnemer vermoeid en soms ook geïrriteerd.

Laten we daarom eens kijken naar enkele valkuilen die kunnen optreden wanneer het geluid niet goed is:
 

  1. Inefficiënte communicatie
    Als het geluid slecht is, hebben deelnemers moeite om elkaar te verstaan. Dit kan leiden tot misverstanden en inefficiënte communicatie.
  2. Gebrek aan concentratie
    Wanneer het geluid niet goed is, moeten deelnemers zich concentreren op het geluid of juist het wegvallen van woorden, in plaats van zich te kunnen focussen op het gesprek en de inhoud.
  3. Onprofessionele uitstraling
    Wanneer je geluid niet goed is tijdens een beeldbel afspraak, kan het overkomen alsof je communicatie niet serieus neemt.
  4. Negatieve gebruikerservaring
    Slecht geluid kan leiden tot een negatieve houding bij deelnemers. Ze voelen zich dan niet comfortabel en onaangenaam.
  5. Ineffectiviteit
    Als het geluid niet goed is, moeten deelnemers vaker dingen herhalen of verduidelijken, wat de doorlooptijd van de vergadering vergroot en de productiviteit verlaagt.
     


Tips voor effectieve video calls

Hier zijn enkele praktische tips om je videocall-ervaring te verbeteren:
 

  1. Zorg voor een goede internetverbinding
    Een stabiele internetverbinding vermindert de kans op storingen. Zorg voor goede WiFi-ontvangst om vertragingen in beeld en geluid te voorkomen.
  2. Controleer je softwaregeluidsinstellingen
    Voordat je een vergadering start, controleer of de juiste opname- en weergavebronnen als standaardapparaat zijn ingeschakeld in je besturingssysteem.
  3. Gebruik conferentiespeakers
    Als je vaak met meerdere mensen in dezelfde ruimte vergadert, overweeg dan een conferentieluidspreker met ingebouwde microfoon via usb of bluetooth. Deze richt zich automatisch op de spreker van dat moment.
  4. Kies de juiste browser
    Soms kan een browser geluidsproblemen veroorzaken. Probeer een andere browser als je problemen ervaart. De meeste programma’s zijn geoptimaliseerd voor Google Chrome.
  5. Gebruik een headset
    Als je de ingebouwde microfoon en luidsprekers gebruikt, zorg er dan voor dat je alleen in een rustige ruimte zit. Anders kan het geluid gaan rondzingen. Overweeg om samen één computer te gebruiken of draag allemaal een headset.
  6. Selecteer een geschikte headset
    Kies een headset die past bij je gebruik. Als je vaak vanuit huis beeldbelt, wil je misschien een headset speciaal voor spraak. Let op omgevingsgeluid. Bij lange beeldbelsessies is een over-ear-model comfortabeler, maar het mag niet op je oren drukken

 

Conclusie

Een goede geluidskwaliteit is cruciaal voor een succesvolle en effectieve ervaring bij beeldbellen. Het draagt bij aan heldere communicatie, concentratie, een professionele uitstraling en een positieve gebruikerservaring. Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van de juiste apparatuur, aarzel dan niet om contact op te nemen!

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Geoffrey van der Veen op 088 200 9000