Digi­toegankelijk­heid: wat moet je weten als website-eigenaar?

03 september 2024

Digitaal toegankelijke websites zijn niet alleen belangrijk om aan wettelijke eisen te voldoen, maar ze tillen ook de online-ervaring van je bezoekers naar een hoger niveau. In dit artikel delen we graag onze tips en trucs over digi-toegankelijkheid. Ontdek hoe je je website toegankelijk kunt maken voor een breed publiek!

Digi­toegankelijk­heid: wat moet je weten als website-eigenaar?

Wat is digitoegankelijkheid?

Digitoegankelijkheid betekent dat je website of webapplicatie zodanig is ontworpen en ontwikkeld dat deze toegankelijk is voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Dit zijn visuele, auditieve, motorische en cognitieve beperkingen. Het zorgt ervoor dat iedereen de informatie op je website kan vinden, begrijpen en gebruiken.

 

Hoe kunnen mensen met een beperking toch de website begrijpen?

  • Mensen die blind of slechtziend zijn maken vaak gebruik van schermlezers, braille-displays of vergrotingssoftware om de inhoud van een website te bekijken.
  • Voor mensen die doof of slechthorend zijn is het belangrijk dat audio-inhoud, zoals video's, ook beschikbaar is in tekstvorm via ondertiteling of transcripties, zodat ze de informatie kunnen lezen in plaats van te luisteren.
  • Wanneer mensen een motorische beperkingen hebben, bijvoorbeeld door een verminderde handfunctie of spierkracht, is interactie via de website vaak moeilijk. Websites moeten compatibel zijn met verschillende invoerapparaten, zoals toetsenborden, muisvervangers of spraakherkenning, om deze gebruikers te ondersteunen.
  • Mensen met cognitieve beperkingen kunnen moeite hebben met complexe informatieverwerking, geheugen of leerstoornissen. Eenvoudige taal zinder veel vakjargon, duidelijke stapsgewijze instructies, consistente lay-out en ondersteunende visuele elementen zoals afbeeldingen en pictogrammen helpen hen om de inhoud van de website te begrijpen.
     

Ben je verplicht om je website digitaal toegankelijk te maken?

In Nederland zijn bedrijven wettelijk verplicht om websites en (mobiele) webapplicaties toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Deze verplichting komt voort uit de implementatie van de Europese richtlijn over de toegankelijkheid van websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties.

Hoewel de nadruk vaak ligt op overheidsinstanties, geldt het toegankelijke maken van websites ook voor bedrijven die publieke diensten aanbieden. Dit betekent dat MKB-bedrijven die producten en diensten aanbieden of informatie aanbieden via een website ook moeten voldoen aan deze toegankelijkheidsstandaarden.

 

TIPS voor een toegankelijke website

De vormgever en de webbouwer moeten uiteraard rekening houden met de toegankelijkheidsstandaarden, maar als bedrijf ben je vaak zelf verantwoordelijk voor de inhoud. Met behulp van een contentmanagementsysteem (CMS) zoals WordPress of CMS Live, kun je de website toegankelijk maken voor diverse gebruikers. Hierbij houd je rekening met beperkingen zoals slechthorendheid, slechtziendheid, motorische beperkingen en cognitieve beperkingen. Door de onderstaande tips te volgen, zorg je ervoor dat je website voor iedereen toegankelijk is.
 

  1. Gebruik vriendelijke kopjes en navigatie
    Een duidelijke en consistente koppenstructuur helpt gebruikers en schermlezers, om gemakkelijk door de inhoud van de website te navigeren. Gebruik H1 voor de hoofdtitel, H2 voor kopjes en H3 voor sub kopjes. Dit maakt de website overzichtelijker en gebruiksvriendelijker. Vaak heeft het CMS deze “koppen” voor gedefinieerd, zodat je de tekst kunt selecteren en de KOP eraan te hangen. Maak dus niet de tekst “groot” en “vetgedrukt”, maar gebruik de opmaak profielen die de webbouwers hebben ingesteld.
  2. Alt-tekst voor afbeeldingen
    Met de Alt-tekst kun je een beschrijving maken van afbeeldingen voor mensen die visueel beperkt zijn (Alternatieve tekst). Zorg ervoor dat elke afbeelding op je website een duidelijke en beknopte alt-tekst heeft die de inhoud en het doel van de afbeelding beschrijft. Dit verbetert niet alleen de toegankelijkheid, maar ook de SEO van je website. Vaak kun je in de online tekstverwerker van je CMS op de afbeelding staan en met de rechtermuisknop op de instellingen van de afbeelding klikken. Hier vind je meestal ruimte om de Alt-tekst in te vullen
  3. Contrasterende kleuren
    Zorg voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrondkleuren. Dit maakt de tekst leesbaar voor mensen met visuele beperkingen. Op het internet zijn diverse tools beschikbaar waar je het contrast kun controleren.

 

Conclusie

Door deze eenvoudige tips te volgen, maak je je website toegankelijker voor iedereen. Dit is niet alleen goed voor klanten, maar ook voor je bedrijf. Wil je meer weten over hoe je je website kunt verbeteren? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

 

Meer over dit onderwerp:

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Sonja van Breen op 088 200 9030