Kennismaking en eerste inventarisatie van de wensen
De eerste stap is een kennismakingsgesprek. De website is een belangrijk onderdeel van de organisatie en altijd in ontwikkeling. Daarom moet er een goede klik zijn met het bedrijf en de mensen die de website maken.
Je wilt dat de website er goed uit ziet en mee helpt om online resultaten te boeken. Voordat we de website gaan ontwikkelen, denken we graag met je mee. Wat wil je eigenlijk bereiken met je website? Wie wil je bereiken? Wat wil je uitstralen? Wat doe de concurrentie online, en wil je met ze meegaan of wil je juist onderscheidend zijn? Pas als we dat scherp hebben kunnen we aan de slag.
Het is van groot belang dat de website niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook effectief bijdraagt aan jouw online succes. Voordat wij beginnen met de ontwikkeling van de website, willen wij graag samen nadenken over je doelen. Wat wil je precies bereiken met je website? Wie is je doelgroep? Welke uitstraling wens je te hebben? Wat doet je concurrentie online, en wil je hen volgen of juist onderscheidend zijn? Zodra we deze vragen duidelijk in kaart hebben gebracht, kunnen we daadwerkelijk aan de slag gaan.
Algemene doelen van een website
Een effectieve website draagt structureel en meetbaar bij aan de organisatiedoelen en sluit aan bij de informatiebehoefte van de doelgroepen. De website moet eenvoudig te gebruiken zijn, zowel door de bezoekers als door de beheerders. Uiteraard moet de website goed vindbaar zijn en kunnen meegroeien met de organisatie. Daarnaast is het belangrijk dat de website:
- De merkidentiteit versterkt en de waarden van het bedrijf uitdraagt.
- Leads genereert en de verkoop stimuleert.
- Klantenservice- en ondersteuningsinformatie biedt.
- Een platform biedt voor klantinteractie en feedback.
- Up-to-date blijft met de laatste technologieën en trends.
Wat willen de doelgroepen?
Bij het ontwikkelen van een website wordt vaak gedacht vanuit het bedrijf, maar heb je ook gedacht aan wat de doelgroep wil?
- Een antwoord op hun vraag
- Een oplossing vinden voor hun probleem
- Duidelijke informatie over oplossingen die jouw producten en diensten leveren
- Wie, wat, waar-informatie
- Veelgestelde vragen (F.A.Q.)
- Duidelijke Call-to-Actions
- Een gebruiksvriendelijke navigatie en interface
- Snelle laadtijden en goede prestaties op alle apparaten
- Toegankelijkheid voor mensen met een beperking
- Veiligheid en bescherming van hun gegevens
Als je in beeld hebt wat belangrijk is voor de doelgroep, kun je verder met de volgende stap.
Onderzoek
Afhankelijk van de hoeveelheid wensen is er soms een uitgebreidere inventarisatie nodig. Het kan zijn dat er onderzoek plaatsvindt naar mogelijkheden van koppelingen met andere systemen, bijvoorbeeld omdat de website als klantenportaal gaat worden ingezet en alle klantgegevens ook intern in een CRM staan. Of er komt een online catalogus op de website te staan met producten en diensten die ook in jullie interne (administratie)systeem zijn opgenomen. Meestal, wanneer er wensen zijn om te kunnen reserveren, offertes aan te vragen, aankopen te doen of producten te vergelijken, worden de functionaliteiten gedetailleerd in kaart gebracht, vaak na een brainstormsessie met meerdere betrokkenen.
We omschrijven alle functionaliteiten in een functioneel ontwerp. Op deze manier weet je precies wat je gaat krijgen en onze ontwikkelaars weten precies wat ze moeten maken.
Uitvoering
Na de inventarisatie begint de vormgever met het creëren van het ontwerp voor de nieuwe website. Hierbij wordt ervoor gezorgd dat het ontwerp de gewenste sfeer uitstraalt en naadloos aansluit bij de identiteit van jouw organisatie. Het ontwerp wordt zo opgezet dat het later eenvoudig kan worden uitgebreid met extra elementen zonder het oorspronkelijke karakter te verliezen. Door een flexibel ontwerp te maken, wordt ervoor gezorgd dat de website zich automatisch aanpast aan verschillende schermformaten, zoals desktops, laptops, tablets en mobiele telefoons. Nadat je het ontwerp hebt goedgekeurd, zetten wij dit om in een functionerende website met alle gewenste toepassingen en functionaliteiten, inclusief een gebruiksvriendelijke CMS-omgeving voor beheer.
Oplevering
De website wordt uitvoerig getest op verschillende browsers en daarna opgeleverd. Je ontvangt een handleiding en instructies, zodat de website van content kan worden voorzien. Na de oplevering volgt een evaluatie. Ook nadat de website online is gezet, blijven we je ondersteunen met updates en support. Succes komt niet vanzelf; daar moet juist ná het live gaan keihard aan worden gewerkt!
Nazorg en onderhoud
Na de oplevering van de website bieden we diverse nazorg- en onderhoudsdiensten aan. Dit omvat regelmatige updates om de veiligheid en functionaliteit van je website te waarborgen, evenals ondersteuning bij eventuele technische problemen.
Website optimalisatie
Om ervoor te zorgen dat je website zijn volledige potentieel bereikt, zul je ook tijd moeten reserveren voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Dit helpt je zichtbaarheid te vergroten en meer verkeer naar je website te trekken. Betreffende de SEO, zorgen wij ervoor dat je de tools in handen krijgt om de website zelf te optimaliseren.
Op deze manier zorg je ervoor dat je website niet alleen functioneel en aantrekkelijk is, maar ook effectief bijdraagt aan de doelstellingen van je organisatie.
De 8 stappen bij het ontwikkelen van een website
29 oktober 2024Waar moet je aan denken wanneer je een website wilt laten maken? Bij het proces van websiteontwikkeling zijn verschillende aspecten belangrijk. Om het project efficiënt te laten verlopen en overzichtelijk te houden, is het advies om de diverse stappen zorgvuldig te doorlopen.
©stock.adobe.com