- Je bedrijfsnaam als domeinnaam?
Je eigen bedrijfsnaam of familienaam als domeinnaam wekt vertrouwen en eerlijkheid, maar zegt vaak weinig over wat je als bedrijf doet. Beter is om te kiezen voor een combinatie van je bedrijfsnaam + een omschrijving van wat je doet. - Is het slim om een algemene term als domeinnaam te kiezen?
Je kunt ook kiezen voor een domeinnaam die specifiek verwoord wat je doet, bijvoorbeeld mobiel.nl wanneer je mobiele telefoons wilt verkopen. Potentiele klanten kunnen de naam gemakkelijk onthouden, het nadeel is dat je niet ook tablets kunt gaan verkopen. Je kunt dan beter kiezen voor mobieleapparaten.nl. Het gaat er om dat de je de verwachting van de bezoeker waar maakt. - Moet je domeinnaam uniek zijn?
Een domeinnaam is altijd uniek. Zorg ervoor dat de naam die je kiest niet te veel lijkt op die van je concurrent, dit kan verwarring geven. Het kan ook een strategie zijn om dit juist te doen, maar ik zou het afraden. - Een lange of korte domeinnaam?
Het gaat er om dat de domeinnaam gemakkelijk is te onthouden. Een korte domeinnaam is vaak gemakkelijker te onthouden dan een lange domeinnaam. Kies een naam die gemakkelijk is te spellen en hou rekening met de uitspraak. Zoek ook een naam die niet op meerdere manieren geschreven kan worden, zodat er voor de bezoekers geen twijfel bestaat over de schrijfwijze van de naam. - Moet je domeinnaam in het enkelvoud of meervoud?
Domeinnaam.nl of domeinnamen.nl? Als ze beiden vrij zijn, zou ik beiden vast leggen en beiden naar de webshop toe linken. Mocht de bezoeker twijfelen, dan komt hij toch op jouw website terecht en kan een concurrent er niet met jouw naam vandoor gaan. - Streepjes en cijfers in de domeinnaam?
De kans op spelfouten neemt toe wanneer je gebruik gaat maken van streepjes of cijfers. Probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen. Bezoekers vergeten dat er een streepje in de domeinnaam zit, of weten niet meer waar het streepje hoort, zodat het zo maar kan zijn dat ze op een andere website terecht komen. Soms worden letters vervangen door cijfers, domeinnaam4you.nl. Doe dit niet, mensen vinden het moeilijk om te onthouden. Streepjes en cijfers komen niet zo professioneel over. - Hoe belangrijk is je domeinnaam voor SEO?
Een goede url bevorderd de vindbaarheid in de zoekmachines. Aangezien de domeinnaam het begin van de url is, is het slim om een zoekwoord in je domeinnaam te verwerken. Een combinatie van zoekwoorden kan ook, of een combinatie van een zoekwoord en je (merk)naam. Het is overigens niet zo dat de domeinnaam allesbepalend is voor de vindbaarheid. De zoekmachines kijken vooral naar de inhoud van de website, deze moet aansluiten op de verwachting van de bezoekers. - Welke extensie moet je kiezen?
Er zijn heel veel soorten domeinnaam extensies. Welke pas het beste bij jou webshop? Je kunt kiezen voor een domeinnaam met een extensie die gericht is op een land of op een internationaal doel.
.nl
Als je een Nederlandse webshop gaat maken, dan is een .nl domeinnaam de beste keuze.
.com .org .net
Wil je (ook) een internationale website, probeer dan ook de .com te registreren. Wanneer deze bezet is, kun je ook een .org of een .net overwegen.
.eu
Wanneer de doelgroep in Europa zit en je hebt een Engelstalige website, kies dan voor een .eu extensie
.nu
Deze extensie wordt vaak gebruikt wanneer de .nl niet meer beschikbaar is, en je wilt factor “fun” toevoegen. ikwileenwebshop.nu ikzoekeendomeinnaam.nu waarbenje.nu
.shop
Een nieuwe extensie die direct aangeeft dat het om een webshop gaat. Duidelijk voor de bezoekers
Het beste is om zowel de .nl, de .com en de .eu te claimen!
Leg je domeinnaam zo snel mogelijk vast
Wanneer je een goede domeinnaam kiest heeft dit positieve invloed op je marketing en toegevoegde waarde op de vindbaarheid van je webshop. Heb je een goede naam gevonden, legt deze dan snel vast, voordat iemand met hetzelfde idee er vandoor gaat.