Niet alle websites zijn veilig!
Ja, gegevens kunnen worden onderschept wanneer de website niet veilig is! Een veilige website zorgt ervoor dat de gegevens tijdens het transport vertrouwelijk zijn en niet gelezen kunnen worden door anderen, de websitegegevens zijn dan versleuteld.
Hoe herken je een veilige website?
HTTPS - SSL
Een goed beveiligde website is een website die gebruik maakt van een SSL-verbinding. Dit kun je zien wanneer er in de adresbalk een extra S staat: https:// i.p.v. http//. De extra S staat voor Secure, wat veilig betekent. HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) heeft als doel een veilige uitwisseling van gegevens.
Slotje
In de adresbalk, voor het internetadres zie je een slotje, dit geeft ook aan dat het om een beveiligde verbinding gaat. De gegevens die op deze website worden ingevuld door de websitebezoekers, worden versleuteld verstuurd van de computer of tablet naar de webserver (waar de website op staat).
SSL is vertrouwd
Voor een SSL-verbinding is een SSL-certificaat nodig. Je kunt op het slotje klikken, daar staat “de verbinding met deze site is privé”. Ook kun je hier certificaat informatie vinden met o.a. de identiteitsgegevens van de website eigenaar.
Veiligheid wordt beloond!
Het is belangrijk dat een website veilig is voor bezoekers, maar het is vanaf nu ook belangrijk voor de vindbaarheid van een website bij Google. Google gaat in zijn zoekresultaten meewegen of websites de beveiligde HTTPS-verbinding gebruiken. Ze willen hiermee iedere website-eigenaar aanmoedigen om over te stappen naar HTTPS om zo het internet veilig te houden.