Internet of Things – gemak, gevaren & valkuilen

15 september 2020

Maak jij gebruik van slimme apparaten? Dat zijn producten die met het internet verbonden zijn. Steeds meer zijn gebruiksvoorwerpen verbonden met het netwerk en elkaar.

Dit wordt ook wel het Internet of Things (IoT) genoemd. Heel handig, want je kunt met een app op afstand alles bedienen.

Internet of Things – gemak, gevaren & valkuilen

IoT maakt ons leven gemakkelijker

 

In de koelkast kijken terwijl je winkelt

Je bent boodschappen doen en twijfelt of er nog melk in de koelkast staat. Dan kun je dat bij de nieuwste koelkasten met ingebouwde camera’s gewoon bekijken in de app! Net zoals op afstand de koelkast op ecomodus zetten wanneer je op vakantie bent, of op snel-invriezen zetten om de vitamines en voedingsstoffen van groentes die je vanmiddag gaat kopen zo veel mogelijk te bewaren.

 

Creëer een thuisbioscoop

Je wilt een spannende serie kijken, of een romantische film dan is het inmiddels mogelijk om met lampen de juiste sfeer te creëren en je woonkamer en deze om te toveren naar een thuisbioscoop. Je kunt met slimme verlichting ’s ochtends met geleidelijk licht wakker worden en de lampen alvast aan zetten als een warm welkom als je ’s avonds thuiskomt.

 

Het ruikt altijd lekker in huis

Heb je al een Perfume Diffuser voor een unieke geurbeleving waarmee je op vooraf ingestelde tijden je huist kunt parfumeren? Op afstand de intensiteit van je geurschema aanpassen bij onverwacht bezoek en met je stem het apparaat bedienen.

En wat dacht je van je Smart TV, Smartwatch, Smartphone, slimme thermostaat, elektrische auto, slimme rookmelder etc.

 

IoT maakt ons kwetsbaarder

We beseffen vaak niet dat er door deze apparaten veel persoonsgegevens en andere gevoelige informatie worden verzameld. De IoT apparaten staan altijd aan, kunnen met elkaar communiceren en zijn met het netwerk en met het internet verbonden, dit maakt je privacy kwetsbaar. 24 uur per dag, 7 dagen per week wordt er data verzameld.

Er zijn niet altijd instellingen in de apps waar je ziet welke gegevens er zijn verzameld en hoe je deze kunt wissen bijvoorbeeld. Ook zijn er niet vaak updates, omdat dit het aan te schaffen product duurder maakt. De apparaten zijn niet goed beveiligd en interessant voor hackers! De eindgebruiker, dat kan jij zijn dus, weet dat vaak niet.

  • Gezondheidsgegevens (Hoeveel weeg je? Hoe hoog is je hartslag? Doe je veel aan sport?)
  • Financiële gegevens (Je bankrekeningnummer, of wanneer je wat hebt gekocht?)
  • Locatiegegevens, waar was jij precies op die dag

 

IoT beveiligingstips

 

Wees je bewust waar het IOT-apparaat toegang toe heeft!
  • Het beste is om elk apparaat op een eigen netwerk te zetten en niet op het hoofdnetwerk (VLAN)
  • Koop alleen apparaten van gerenommeerde fabrikanten (i.p.v. de veel goedkopere varianten op Chinese webshops)
  • Verander altijd het standaard wachtwoord en zorg voor een sterk en uniek wachtwoord voor elk IOT apparaat en verander deze regelmatig
  • Gebruik 2-steps authenticatie als dat beschikbaar is
  • Houdt de updates in de gaten en installeer deze altijd
  • Indien mogelijk installeer antivirussoftware

Als een apparaat afwijkend gedrag vertoont dat je niet herkend, grijp dan in!

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Bram van Loghem op 088 200 9000