Completed: Subcontract Awaiting for your signature

DocuSign is een platform waarmee je elektronische documenten kunt uploaden, verzenden, ondertekenen en beheren. In een e-mail vraagt DocuSign je om een document te bekijken. Hiervoor kun je klikken op een opvallende knop in het bericht. Ter verificatie wordt je e-mailadres nogmaals benoemd, zodat je ziet dat het document daadwerkelijk voor jou bedoeld is. Maar is dat wel echt zo?

Valse e-mail

De hackers sturen een netjes opgemaakte e-mail die er authentiek uitziet. In de e-mail staat dat het document is voltooid en wordt je gevraagd dit te controleren door op de opvallende knop te klikken.

De e-mail bevat een beveiligde link en daarom adviseren ze om deze e-mail, link of toegangscode niet te delen met anderen. Bovendien wordt expliciet vermeld dat de link veilig is, juridisch bindend en dat het elektronisch ondertekenen slechts enkele minuten in beslag neemt. Een professionele en vertrouwde oplossing dus.

Je wordt nogmaals gewaarschuwd om op te letten voor kwaadwillenden. Mocht je twijfelen en denken dat het om een phishing e-mail gaat, dan wordt ook een alternatieve manier aangeboden om het document goed te keuren. Dit kan namelijk ook door in te loggen via de website.

Een slim voorbeeld van phishing!

Let op: hoewel deze e-mail zeer overtuigend lijkt, is hij vals!


Phishing-voorbeeld 02

Hoe kun je zien dat dit een phishing mail is?

Ongevraagd documenten ondertekenen, onbekende afzenders, verdachte links, valse e-mail adressen en bijlagen. Dat zijn de meest voorkomende dingen waar je op moet letten!

Ongevraagd een document ondertekenen?

Als je een e-mail ontvangt waarin staat dat je documenten moet ondertekenen, maar je hebt geen documenten aangevraagd, wees dan op je hoede. Het kan een phishing mail zijn.

Wie is de afzender?

Als de e-mail afkomstig is van een naam of e-mailadres dat je niet herkent, is het sowieso verstandig om voorzichtig te zijn. Controleer altijd de afzender en bij twijfel gooi je de mail weg, of neem je contact op het bedrijf van de e-mail on deze te verifiëren.

Verdachte linkjes!

Kijk goed naar de linkjes in de e-mail. Wanneer je met je muist over een link beweegt, zie je waar deze naar toe leidt. Een frauduleuze link kan je naar een nepwebsite leiden of schadelijke software installeren, dus nooit eerst klikken!

Kloppen de e-mail adressen?

Let op vervalste e-mailadressen in het veld "Van". Deze kunnen gemakkelijk worden gewijzigd en de naam aannemen van een bekende. Als je de afzender niet herkent, verifieer dan de authenticiteit van de e-mail.

 


 

 

 

1 maand geleden bijgewerkt
Was dit artikel nuttig?

Je kan deze pagina eenvoudig delen via: