Lokale netwerken koppelen met een IP-VPN

Een IP-VPN is speciaal voor bedrijven en organisaties die hun netwerken (vestigingen) aan elkaar willen koppelen. Dit gebeurt dan in het Infracom netwerk op basis van MPLS (Multi Protocol Label Switching).

Door de netwerken te koppelen ontstaat 1 transparant bedrijfsnetwerk. Dit netwerk is geheel afgesloten van het openbare (internet) netwerk, de veiligheid is hiermee maximaal terwijl alle gegevens wel gedeeld kunnen worden.

Het verschil tussen een IP-VPN en een VPN

Zou het netwerk ook door derden worden gebruikt dan is er sprake van een VPN. In feite is dat wat iedereen kent en wat nog steeds door een groot aantal bedrijven wordt gebruikt. Bij een VPN wordt op de klantlocatie in de router een VPN gedefinieerd met de andere locatie(s). Dit is ook meteen een van de grootste problemen, in iedere router moeten VPN's worden gezet en onderhouden als er sprake is van meerdere locaties ontstaat al vrij snel een lastig te beheren netwerksituatie.

In een IP-VPN wordt op de eindgebruikerslocatie GEEN VPN gedefinieerd, er kan gebruik worden gemaakt van eenvoudige modems. Alle verbindingen worden in ons netwerk gekoppeld tot 1 overzichtelijk netwerk.
 

De voordelen van een IP-VPN

Ten opzichte van een traditioneel VPN-netwerk biedt een IP-VPN diverse voordelen:

  • Alle lijnen worden in ons netwerk gekoppeld (MPLS) 
  • De data gaat NIET over het openbare (internet) netwerk 
  • De snelheid is maximaal omdat er geen versleuteling hoeft plaats te vinden 
  • De apparatuur op de klantlocatie (CPE) kan eenvoudig zijn, er is sprake van een transparant netwerk 
  • Het beheer van het klantnetwerk wordt ook over diverse locaties veel eenvoudiger 
  • Het IP-VPN is niet gebonden aan bepaalde locaties, ook mobiele locaties en het buitenland kunnen opgenomen worden

MPIX, Internettoegang in een IP-VPN

Door het gesloten karakter van een IP-VPN is er standaard geen toegang tot internet en e-mail. Een IP-VPN vertoont wat dat betreft veel overeenkomsten met een huurlijn of black fiber verbinding, deze verbindt vestigingen met elkaar maar bevat geen toegang naar andere locaties.

In veel gevallen is toegang tot internet natuurlijk wel gewenst, denk aan kantoren die met elkaar worden verbonden via de aanwezige DSL lijnen en waarbij medewerkers ook gebruik moeten kunnen maken van internet en e-mail. In deze situatie wordt het IP-VPN ontsloten door gebruik te maken van een Mpix firewall, deze wordt opgenomen in je eigen IP-VPN en biedt gecontroleerd toegang tot internet, e-mail, FTP en  dergelijke.

De Managed Firewall wordt door Infracom beheerd, en geheel naar wens ingericht.